Wat is osteopathie?

Een osteopaat behandelt niet alleen je symptomen, maar gaat op zoek naar de oorzaak van je klachten.

 

Een gezond lichaam kan vrij bewegen

Iedere structuur in ons lichaam, de spieren, botten, organen, bloedvaten en zenuwbanen, moet vrij kunnen bewegen. Om iedere structuur zit bindweefsel ter bescherming en tevens zorgt het bindweefsel dat deze structuren ten opzichte van elkaar kunnen bewegen

Je lichaam kan veel compenseren, maar niet alles

Wanneer door bijvoorbeeld een operatie, trauma of ontsteking een beschadiging optreedt, kan er een verminderde beweeglijkheid ontstaan. Het lichaam gaat proberen deze verminderde beweeglijkheid te compenseren, zodat je zo min mogelijk hinder ondervind. Zodra het lichaam dit niet meer kan compenseren, ontstaan er klachten. Zo kan het dus gebeurden dat je pijnklachten krijgt op een andere plek in het lichaam dan waar de beperking is ontstaan.

De osteopaat helpt je lichaam zichzelf te herstellen

De osteopaat gaat op zoek naar waar de klachten uiteindelijk zijn ontstaan en zal, door middel van mobiliseren en rekkingen, de beweeglijkheid verbeteren.  Hier heeft de osteopaat verschillende technieken voor waarbij tijdens de behandeling uitsluitend met onze handen wordt gewerkt. Dit kunnen wij o.a. toepassen ter hoogte van de beweeglijkheid van de organen in de buik, de spieren, de gewrichten, de ruggenwervel en de schedel. Het is afhankelijk van uw klachten voor welke behandelmethode wij kiezen. De behandeling is per klacht en patiënt dus verschillend.